Kuchyně na míru 1. část
Sobota | 7.3.2009
Rozhodli jste se vyměnit svojí starou linku v paneláku za novou, modernější a funkčnější? Nebo plánujete novou linku do novostavby a nevíte na co si dát pozor? Pak čtete tento článek správně. Kuchyňská linka v bytě je základ, obvykle se nemění spolu s koupelnou a záchodem cca 15-25 let a proto je nutné její uspořádání dobře rozmyslet.
Prostor a zaměření
Jako první je důležitý prostor kde linka bude umístěna, je potřeba pečlivě změřit (pokud možno na milimetry nebo alespoň půlky centimetrů) délky stěn, výšku, pokud linka bude do rohu tak i úhly stěn (jestli se stěny svírají nebo rozbíhají).
Dále je potřeba změřit výšku stropu. Pokud máme v místnosti okno změříme jak vysoko je parapet, jak je celkově velké a jak vysoko je spodní okraj křídla okna při otevření (je to důležité při plánování linko pod okno).
Tady bych si dovolil malou odbočku. Okna v kuchyni v novostavbách bývají často 85 cm nad zemí a to hodně znemožňuje umístění vyšší linky pod okno, je třeba už dopředu si zkontrolovat na výkresech jak je okno naplánované a případně ho nechat dát výše, ideálně je tak okno 110cm nad podlahou kuchyně. V této výšce může být i pod oknem dřez a Vy pohodlně otevřete okno i když je pod ním právě dřez s baterií.
Dále by mělo být zaměřeny všechny předměty které by případné lince mohli vadit a to jsou různé komíny, trámy, šikmé stropy apod.
Rozvody elektřiny, plynu a vody
Každá linka potřebuje napojení na rozvodné sítě elektřiny, vody a některé i plynu. Rozmyslete si jestli z původní linky nějaké neponechat ( tím lze ušetřit při rekonstrukci ) nebo kompletně přizpůsobit rozvody nové lince ( je to lepší varianta která dovolí linku úplně zvolit jinak než tu původní) Ten kdo ji plánuje v novostavbě by si měl dát pozor a informovat se o zhotovení vývodů dle vašich požadavků a potřeb linky u stavbyvedoucího. V opačném případě to s prominutím nasekají tam kde jim to zrovna vyjde a to nebývá nikdy ideální.
Dále je potřeba si rozmyslet jaké spotřebiče budou zapojeny a jaké chcete v kuchyni používat a dle toho si navrhnout počet zásuvek na pracovní plochu. Před 25 lety kdy se projektovali paneláky nikdo nepočítal, že za pár let budou mít lidé myčky, mikrovlnné trouby, toustery, elektrické kráječe, parní trouby apod. a v kuchyni byla akorát zásuvka na chladničku a troubu.
Již dnes pamatujte, že v kuchyni je lepší si naplánovat o 1-2 zásuvky navíc, nikdy se neztratí. Při plánování zásuvek je dobré si je zvolit aby Vám nevyšli za spotřebiče jako je myčka, trouba, chladnička ( pokud jsou vestavné ), ale byli vždy ve vedlejší skřínce a snadno přístupné. Je to z toho důvodu že tyto spotřebiče bývají až těsně ke stěně a koncovka se zásuvkou už se do této mezery nevejdou.
To samé se týká třeba i výstupu vody za myčku a vývod plynu pro varnou desku. U plynu je třeba zvláště pamatovat, že v kuchyni je potřeba ještě umístit snadno přístupný uzavíratelný ventil k desce a neměl by být daleko, protože se s deskou spojuje ohebnou 1,5 dlouhou trubicí, která nesmí být napnuta!
Proto si rozmyslete co ponecháte a co se změní a změny proveďte až podle nového rozvržení kuchyně.