Kuchyně na míru 2. část

Kuchyně na míru 2. část

Úterý | 14.4.2009

Ve druhém díle seriálu o kuchyních na míru se budeme zabývat rozvržením kuchyňského nábytku a správném uspořádání spotřebičů. Dotkneme se také problematiky skríněk a dvířek a povíme si něco o materiálecha  kováních, které se v kuchyních používají.

Rozvržení kuchyňského nábytku

Každý chce linku jinak a každý prostor nabízí jiné řešení. Nicméně obecné pravidlo zde platí a to dělí linku na několik částí ve kterých se pracuje a má svojí funkci. Zjednodušeně platí: vyjmeme potraviny z lednice, následuje prostor kde se potraviny očistí, dále je dřez, pak máme prostor přípravy potravin tzv. pracovní plocha a nakonec je prostor vaření s odkládací plochou. Ne vždy je možno dodržet tento postup a proto by si měl každý rozmyslet kolik místa má a podle toho linku si rozvrhnout. Některé části mohou fungovat i duplicitně.

Odkapávač dřezu nám může pohodlně sloužit jako prostor pro očištění potravin ale i odkládací plocha pro hrnce s horkou vodou nebo pánve s rozpáleným olejem. Ovšem na velikosti pracovní plochy pokud možno nešetřit. Pracovní plocha by měla být alespoň 90x60cm ideálně 150x60cm a více. Mimo jiné také záleží kolik lidí bude linku využívat a kolik jídel bude připravováno, ale i na náročnosti připravovaných jídel aby mohli být ingredience pohodlně připravovány. Shrnuto, více jídel a složitější příprava vyžaduje větší pracovní plochu a naopak.

Dále by jsme neměli zapomínat na prostor okolo varné desky abychom se pohodlně dostali i k zadním hrncům. Pokud vyjde varná deska do rohu je dobré ji od rohu odsadit minimálně 15cm. Lépe se pak dostanete k hrnci, který zůstane jinak „uvězněn" v rohu.

Nezapomínejme, že každý spotřebič v kuchyňské lince, potřebuje prostor. Tzn. nezapomínat, že otevřená myčka nám může bránit v přístupu k jiným skříňkám apod. To samé se týká chladničky, trouby, mikrovlnné trouby a dalších spotřebičů. Dále si promyslete zda budete chtít více zásuvek ( šuplíků ) nebo dvířek. Zásuvky jsou dražší nicméně obsah je lehce přístupný, přehledný a nenutí tolik k námaze při používání, jejich nevýhoda je pak cena, která je větší oproti stejně velké skříňce s dvířky.

Více dvířek znamená jednodušší kuchyň, více prostoru neboť ve skřínce nám mechanizmus zásuvek neubírá místo, ale za cenu snížené přehlednosti a nutnost kvůli předmětům vzadu, vyndávat ty co jsou v předu. Výhodou je cena, která je nižší než zásuvková skříň. Ideální možností je použít zásuvky na předměty které každodenně používáme a dveřovou skříň na předměty, které nevyužíváme často nebo na předměty, které svojí velikostí nám neumožní je uložit do zásuvek ( to jsou především fritovací hrnce, tlakové hrnce, ale i kuchyňské roboty a další ).

Materiál a kování na kuchyních

Začneme nejprve kováním, protože to je nejdůležitějším prvkem při životnosti celé kuchyně. Případný zákazník by měl vědět jaké kování bude použito. Zde povětšinou platí pravidlo co je kovové to je dobré, pokud Vám někdo nabízí závěsy dvířek ( panty) nebo pojezdy zásuvek které jsou vyrobeny z větší části z plastu, dejte od takového kování ruce pryč. Dnes je možné narazit na nabídky kování s dlouholetou zárukou nebo i s doživotní. Pokud míníte linku na 15-25 let je lepší použít kvalitní kování s dlouholetou zárukou. Dále je dnes i možnost více typů kování na tu samou skříňku, které zvyšuje komfort užívání. Jsou to různé dorazy, změkčující pojezdy nebo i elektrické otvírání. Záleží na zákazníkovi pro co se rozhodne, ale zde platí v jednoduchosti je síla a přeci jenom složité mechanismy časem přestávají plnit svojí funkci a není vždy lehké je opravit nebo sehnat stejný nový typ.

Materiál na výrobě korpusu tj. vnitřku skříňky bez dvířek, se v drtivém případě používá tzv. dřevotřísková deska s laminátovou povrchovou úpravou v nejrůznějších barevných provedení. Kvalitní korpus je vyroben z 18mm silné desky. Někteří výrobci ještě používají 16mm nebo 14mm materiál, takový korpus se může po čase deformovat a kuchyň znehodnotit. Dále se vyrábí korpusy s dřevotřískovým jádrem, ale povrch je lakován nebo dýhován ve stejném dezénu jako jsou dvířka nebo jiném, takové provedení bývá zpravidla dvakrát dražší oproti laminátovému.

Dvířkovina, materiál nebo způsob provedení dvířek. Dvířka do kuchyně se dělají mnoha způsoby. Rozdělit je můžeme do třech kategorií. Ta první je folie a lamináty. Někde se můžeme ještě setkat s laminátovými dvířky s ABS hranou, je to starý typ dvířek, pokud je ABS hrana kvalitní, mohou vydržet mnoho let. Nevýhoda byla, že se vyráběli jen z plošných dílců a tak měli jen hladký tvar a proto o ně není až zas tak velký zájem, navíc hrany dvířek byli mnohdy v jiném barevném odstínu, nežli samotné dvířka. Tento problém odstranil až nástup foliových dvířek. Mají několik výhod. Ta první je, že dvířka mohou mít různé tvary. Další výhodou je že dvířka mají minimum spojů tzn.folie tvoří jak čelní plochu dvířek tak i hrany a jediný spoj je tak na hraně rubové strany dvířek. Foliové a laminátové provedení dvířek má při použití kvalitních folií dobré mechanické vlastnosti, jsou poměrně odolné proti poškrábání nebo vrypům, další výhodou je snadná údržba a světlostálost, zkrátka folie a ani lamino nepodléhá barevným změnám jako ostatní materiály. Dále se informujte jakou tepelnou odolnost má použité lepidlo na slepení folie a dvířek. Mělo by mít odolnost minimálně 90°C a vyšší, dobrý prodejce by Vám měl toto sdělit.

Další kategorií jsou laky. Ty dělíme na matné a lesklé. Dobře si rozmyslete jestli chcete lakované části v kuchyni. Laky mají jednu výhodu a to že se dají opravovat i po mnoha letech a to prostým přestříkáním povrchu lakem v potřebném odstínu, který se dá podle původního namíchat, dále lépe vypadají a mají většinou i pestřejší nabídku jednoodstínových barev než foliové provedení.

Nevýhoda laků je vyšší cena než folie, často u některých výrobců je kámen úrazu samotné kvalitní zpracování u složitějších dvířek jsou to především spodní části reliéfů. Pokud se rozhodnete pro složitější dezén dvířek, podívejte se na zpracování vzorku konkrétního tvaru v laku, měl by mít všude stejnou hladkou strukturu. Co se týká údržby hůře se v čistotě udržují lesklé povrchy a nejvíc černá lesklá. Lépe jsou na tom matné laky, kde údržba není tak náročná. Nevýhodou laků je, že ačkoliv mnozí výrobci dávají 3-4 vrchní vrstvy, které jsou vypalovány, je lakovaný povrch náchylný k poškrábání a vrypům. Kdo má v domácnosti psa, který s oblibou skáče, je prakticky zaručeno, že linku poškrábe.

Jako poslední kategorií je dýha a masivní dřevo. Dýha i masivní dřevo je přírodní materiál a tím pádem jeho kresba jedinečná. Nelze si tedy moc vybírat přesně podle vzorků, které jsou spíše orientační. Výsledek je vždy o něco jiný v závislosti na typu dřeviny a její kresby. Některé mají kresbu méně výraznou a dvířka mají rovnoměrnou kresbu (třeba bříza, buk, olše).

Dvířka vyrobená z jasanu nebo dubu mají výraznější kresbu a je možné, že se občas vyskytnou více prokreslená dvířka. U těchto materiálů je třeba si dát pozor na kvalitu zpracování jelikož je jejich výroba nejnáročnější. Volte raději dýhovaná dvířka a to z toho důvodu, že dýha již tolik nepracuje (nesesychá) jako dvířka z masivu. Pokud je použitá povrchová úprava dřeva lakováním kvalitní, vydrží i značné vlhkostní namáhání, které v kuchyni vzniká. Výhodou dřeva je, že působí vždy teplým dojmem a díky přírodnímu charakteru materiálu je každý kousek originál, který se zvlášť potrhne, chceme-li použít exotické dřeviny jako zebráno či tineo. Nevýhoda je náročnější údržba a při použití měkčích dřevin jako je bříza, smrk a jiných je i menší odolnost proti poškrábání, lépe jsou na tom dvířka z buku či dubu jejichž povrch je tvrdší a více odolný.

Nicméně dřevo je méně mechanicky odolné než folie, která je ze všech typů povrchů nejtvrdší a nejodolnější.

 



Diskuze

Článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první!

Seriál

Vestavné spotřebiče 5. část - vestané pračky a sušičky

Vestavné spotřebiče 5. část - vestané pračky a sušičky

Jste-li zastánci kompaktního designu a potrpíte si na vyladěná řešení, pravděpodobně dáte před solitérními spotřebiči přednost vestavbám, a to i v případě pračky.

Čtěte dále

Nejčtenější články

Kuchyně na míru 1. část

Kuchyně na míru 1. část

Rozhodli jste se vyměnit svojí starou linku v paneláku za novou, modernější a funkčnější? Nebo plánujete novou linku do novostavby a nevíte na co si dát pozor? Pak čtete tento článek správně. Kuchyňská linka v bytě je základ, obvykle se nemění spolu s koupelnou a záchodem cca 15-25 let a proto je nutné její uspořádání dobře rozmyslet.

Zařízení obývacího pokoje

Zařízení obývacího pokoje

Obývací pokoj v bytě nebo domě má hlavně společenskou, reprezentační a odpočinkovou funkci. Trávíme v něm čas s našimi přáteli, rodinou, ale chceme si v něm taky odpočinout u dobrého filmu a celkově relaxovat. Pro mnohé je obývák i domácí pracovnou

Vestavné spotřebiče 3. část - vestavné trouby

Vestavné spotřebiče 3. část - vestavné trouby

Klasické sporáky stále více vytlačují z kuchyní konkurenční vestavné spotřebiče. Lidé, kteří zařizují nové kuchyně, raději volí do interiéru moderní varné desky a vestavné trouby. Je pak na každém jednotlivci, zda zvolí kombinovanou desku s troubou, nebo samostatné spotřebiče.

Anketa

Jakou máte doma podlahu



17% (46)


25% (68)


15% (39)


18% (48)


10% (28)


10% (26)


4% (12)


Poslední komentáře

Komentář k článku: Vybíráme a montujeme střešní okna

petr vandírek: v současné době rekonstruuji podkrovní byt a chystám se zabudovat celkem šest střešních oken, většina lidí, kterých jsem se ptal, mi doporučují značku Velux, ale ty mi přijdou relativně drahé, není nějaké levnější varianta v obdobné kvalitě? díky Vandírek

číst komentář

Informační portál o bydlení | 17.11.2018